Svenskt vattenbruk logotyp, länk till startsidan.
Svenskt vattenbruk logotype, länk till startsidan.

Beredskapsplan gör sig aktuell vid Ekofisks tilapiaodling i Landskrona

Ekofisk i Landskrona är en av Sveriges nyaste tilapiaodlingar som kombinerar spillvärme från Boliden Bergsöe med modern fiskodling. Fredagen den 19 januari utbröt en brand på Boliden Bergsöe. Branden var begränsad till en anläggning, som är under uppförande och avskild från fiskodlingen. Det som brann var främst utrustning och delar av fastigheten, bl a taket. Branden var begränsad till den anläggningen och lyckligtvis kom ingen person till skada.

fiskodling

- Fiskodlingen påverkades inte fysiskt av branden. Alla medieanslutningar (el, vatten, naturgas) till området förblev intakta och opåverkade av branden. Vi utförde riskanalys samt besiktning och analys av vatten samt ventilation för att till 100 % säkerställa att odlingen var opåverkad, säger Linda Hallberg, chef på Ekofisk, som är lättad över att odlingen inte kom till skada.

Mycket att lära

Även om odlingen inte skadades finns det mycket att lära från incidenten.

- Vi har tagit flera lärdomar från vad som hände. Vi inser nu hur oerhört viktigt det är att agera snabbt och själva vara avsändare av information kring den aktuella händelsen så att inte felaktig information når kunderna. Det är också otroligt viktigt att snabbt utföra en riskanalys samt kommunicera direkt med berörda intressenter såsom relevanta myndigheter, veterinär, och våra kunder, säger Linda.

Alla på odlingen bör ha kunskap om beredskapsplanen och veta sin roll

En beredskapsplan är viktig att ha på plats och hålla uppdaterad. För att minimera skadan vid en incident bör alla på odlingen ha kunskap om beredskapsplanen och veta sin roll för att kunna agera rätt och snabbt.

- Samtliga fiskodlingar bör ha en uppdaterad beredskapsplan som beskriver hur man ska agera och vilka kontakter som ska tas i det fall olyckan är framme. En kommunikationsplan kan också vara bra att ha så att rätt information om händelsen når ut snabbt, säger Veronica Andrén, vattenbruksamordnare på Jordbruksverket.

Beredskapsplanen uppdateras

Ekofisk har en beredskapsplan som tidigare fokuserat på beredskap utifrån exempelvis sjukdomsutbrott och om en luftpump lägger av. Dessa delar är förfarande högst relevanta men nu har planen kompletterats med ny information efter erfarenheten i januari.

- Nu efter branden har vi kopplat vattenbruket till Boliden Bergsöes befintliga beredskapsplan, som är mycket mer omfattande, och som dimensionerad för att hantera alla skeden vid en olycka från akuta skedet till återuppbyggnad. Från början är den framtagen tillsammans med Räddningstjänsten, vilket gör den omfattande, relevant och trovärdig, säger Linda.

Sidan senast uppdaterad: