Svenskt vattenbruk logotyp
Meny

Om Vattenbruk

Kassar för odling i vinterskrud

Vad är ett vattenbruk?

Vattenbruk, även kallat akvakultur, är ett samlingsnamn för produktion av vattenlevande djur och växter som innefattar fiskar, musslor, kräftdjur och alger. Nästan hälften av de vattenlevande djuren som nyttjas i världen kommer från vattenbruk och eftersom fisk och skaldjur är nyttig mat som är rik på vitaminer och mineralämnen lär produktionen öka. När det gäller produktion och skörd av vattenlevande växter så står vattenbruket för över 95% (FAO 2018). Produkterna som bildas inom vattenbruk kan alltså användas till konsumtion, vidareuppfödning eller gödsel, bränsle och industriprodukter.

I Sverige är regnbåge (Oncorhynchus mykiss) den vanligaste arten inom vattenbruk och uppfödning i öppna nätkassar är den vanligaste vattenbrukstekniken.

Fyra i en; produkter vattenbruk

Vattenbruket har stor potential

Vattenbruket anses vara en framtidsnäring med stor potential och det pågår arbete med att utveckla det svenska vattenbruket. Rapport från FAO, världsbanken och IFPRIlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster visar att två tredjedelar av all fisk som konsumeras år 2030 kommer att hämtas från fiskodlingar och framåt 2050 kommer odling av fisk bli den helt dominerande källan till fisk för jordens befolkning vilket innebär en ökad efterfrågan på fiskeriprodukter och detta ger en kraftigt växande marknad för vattenbruket

Odlinginomhus

Inom vattenbruket pågår forskning på odlingstekniker som innebär en effektivisering och minskad miljöpåfrestning. Det är numera allmänt känt att musselodlingar kan bidra till att rena sin omgivning då musslor är effektiva filtrerare och näringsämnen transporteras ur havet vid skörd av musslorna.

En annan möjlighet att rena vatten kan vara att odla alger som ett steg i reningsprocessen i reningsverken. Algodlingar har potential att skapa värdefulla produkter samtidigt som det renar vattnet från lösta näringsämnen.

Möjligheterna för storskaliga odlingar av vattenbruksarter inomhus är under utveckling. Genom att odla vattenlevande organismer inomhus ökas möjligheterna att ha kontroll över välfärd, tillväxt, smittämnen och biprodukter etc.

Det bör också tilläggas att odlad fisk är vårt mest effektiva husdjur för köttproduktion om man ser till hur mycket protein som produceras i förhållande till använd fodermängd.

Utveckling av vattenbruket ligger alltså i linje med samhällets efterfrågan på klimatsmart mat som produceras på ett hållbart och resursbesparande sätt. Dessutom skulle ett mer omfattande svenskt vattenbruk kunna ge en förbättrad kontroll över fisken som livsmedel, leda till kortare transporter samt ge fler arbetstillfällen på landsbygden.

Vattenbruket bör kunna få samma acceptans som jordbruket då det i grunden är lika självklart att odla fisk och blötdjur som att föda upp boskap eller odla spannmål.

Idag står EU endast för 2,5 procent av den globala vattenbruksproduktionen. Odlad fisk står för 18 procent av fiskkonsumtionen i Europa, medan motsvarande siffra globalt är 46 procent. Behovet av att utveckla vattenbruket i Europa är alltså stort, särskilt eftersom tillgången på vildfångad fisk blir allt mer begränsad. Dessutom är importen av odlad fisk och skaldjur omfattande.

Sidan senast uppdaterad: 2020-09-16