Att driva vattenbruk
Vattenbruket i Sverige är inne i en spännande utvecklingsfas. Regeringen presenterade en statlig utredning som pekade på stor potential för ett ökat vattenbruk. Det finns en politisk vilja att vattenbrukssektorn ska växa. Ett väl anpassat vattenbruk erbjuder vad samhället frågar efter idag: klimatvänlig och lokalproducerad mat samt långsiktig och naturresursuthållig produktion.
Här kan du läsa utredningen Det växande vattenbrukslandet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Fler fördelar med vattenbruk
- Fisk är nyttig mat, bland annat utgör främst fet fisk den viktigaste källan till omega 3-fettsyror. Dessa syror kan inte kroppen bilda själv utan måste tillföras via maten.
- För att folk i framtiden ska ha samma möjlighet som idag att utnyttja näring i form av fisk och skaldjur krävs en omfattande utbyggnad av vattenbruket globalt. Sverige har tack vare många sjöar och lång kust goda möjligheter att bidra till denna utveckling.
- Odlad fisk är ett effektivt husdjur för köttproduktion.
- Odling av fiskar, kräftdjur och blötdjur är ett klimatsmart sätt att producera livsmedel av hög kvalitet.
- Regnbågsodling släpper endast ut små mängder växthusgaser.
Vattenbruk är dock omgärdat av en rad bestämmelser som främst syftar till att begränsa negativ miljöpåverkan, men även för att skydda vattenlevande djur mot sjukdommar. Till vänster kan du läsa om hur allt hänger ihop; vilka tillstånd som behövs, vilka stöd du kan söka och vilka lagar och krav som ställs på dig som vattenbrukare. Detta ska vara till hjälp för dig som vill driva vattenbruk.
Att starta eget — från idé till verklighet
Om man vill driva vattenbruk i vinstdrivande syfte krävs det att man startar någon form av företag. Det finns en mängd saker att tänka på om man ska starta eget företag. Allt ifrån affärsidé och affärsplan till anställning av personal och redovisning. Om du vill fördjupa dig mer i ämnet så finns det flera organisationer att vända sig till, exempelvis Almi företagarpartner, Nyföretagarcentrum eller Arbetsförmedlingen. Till vänster kan du även läsa om företagande inom vattenbruk.
Sidan senast uppdaterad: