Svenskt vattenbruk logotyp, länk till startsidan.
Svenskt vattenbruk logotype, länk till startsidan.

Havs-, fiskeri- och vattenbruksprogrammet ska stärka de blå näringarna och ge mer hållbar sjömat på tallriken

Den 17 februari beslutade regeringen om Sveriges förslag för havs-, fiskeri- och vattenbruksprogrammet 2021-2027. En viktig milstolpe för det nya programmet som ska främja hållbart fiske och vattenbruk. Programförslaget, som omfattar ca 2,15 miljarder kronor, skickas nu till EU-kommissionen för godkännande.

Mer fokuserade stöd, en särskild satsning för att påskynda utvecklingen av vattenbruket och fokus på det småskaliga kustnära fisket, och miljön – det är några huvuddrag i förslaget till havs-, fiskeri- och vattenbruksprogrammet. Målsättningen är att det nya programmet ska stärka de blå näringarna i Sverige, bidra till renare sjöar och hav samt öka utbudet av hållbart svenskproducerad sjömat till konsumenterna. Det innebär hållbarhet inom alla typer av fisken och vattenbruk, i hela kedjan i den diversifierade branschen.

– Vi är glada att regeringen nu har fattat beslut om förslaget till havs-, fiskeri- och vattenbruksprogrammet. Det är ett mer fokuserat program än tidigare, med flera miljöförbättrande åtgärder och tydliga satsningar på vattenbruk och småskaligt fiske i linje med den svenska livsmedelsstrategin, säger Andreas Mattisson, biträdande avdelningschef på Jordbruksverket.

Öppning av programmet till hösten

EU-kommissionen behöver godkänna det svenska havs-, fiskeri- och vattenbruksprogrammet innan stöden kan öppna för ansökan. Det blir troligtvis till hösten 2022.

För det innevarande programmet går det att söka stöd i de åtgärder där det finns pengar kvar fram till 30 april 2022.

Mer information

Om stöd till fiske och vattenbruk 2021-2027 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Länk till regeringens pressmeddelande Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontaktperson för journalister

Andreas Mattisson
Biträdande avdelningschef, jordbruk- och analysavdelningen
andreas.mattisson@jordbruksverket.se +
Telefon: 036-15 51 98

Sidan senast uppdaterad: