Svenskt vattenbruk logotyp
Meny

Vattenbruket i EU

Aktuell produktion i siffror

EU:s sidor om vattenbruk uppdateras med jämna mellanrum med ny statistik, bl.a. för de statistik om produktionsvolymer, ekonomiska värden och de främsta arterna som används inom vattenbruk. De sidorna kan du hitta i högerspalten under "mer information".

 

Den totala vattenbruksproduktionen i EU har varit ganska konstant sedan 2000.

Produktionsvol 94-2011
prod vol 08-17

 

 

De största producenterna av vattenbruksprodukter inom EU är Spanien, England, Frankrike, Italien och Grekland.

Eu länder prod vol

Norge dominerar vattenbruket i norra delarna av europa

Norskt vattenbruk har vuxit snabbt sedan 1970-talet och producerar idag över 1,3 miljoner ton årligen, varav merparten är lax. Norge har goda naturliga förutsättningar för ett omfattande vattenbruk tack vare Golfströmmen och många skyddade odlingslägen. I Sverige, Finland och Danmark domineras odlingen av regnbåge. Även Danmark har större vattenbruksproduktion än Sverige, medan Finlands produktion är ungefär lika stor som den i Sverige.
Här kan du hitta mer information om svensk vattenbruksproduktion. Öppnas i nytt fönster.

 

Vattenbruket behöver växa inom EU

Vattenbruket har under senare år vuxit i Europa, men bara långsamt. Bortsett från Norge har tillväxten varit betydligt svagare i Europa jämfört med Sydostasien. I dag står EU endast för 4,0 % av den globala vattenbruksproduktionen. Möjligheterna att utveckla vattenbruket inom EU är stora, eftersom efterfrågan ökar och mängden vildfångad fisk är begränsad.

Du kan läsa mer om vattenbruket inom EU på Europeiska kommissionens webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan senast uppdaterad: