Fiskavel är viktigt för svenskt vattenbruk. På den här sidan får du veta mer om avelsarbete och dess positiva effekter som ökad tillväxt och förbättrad fiskhälsa. Den moderna svenska fiskavelverksamheten har utvecklat rödingen Artic Superior som är anpassad för svenskt vattenbruk. Här nedan får du också veta att avelsarbete kan vara mycket lönsamt.
Avelsarbete kan vara mycket lönsamt. Norska erfarenheter visar att man med fiskavel kan öka tillväxten och höja vinsten med en krona per kilo fisk för varje generation. Andra positiva effekter som kan uppnås genom fiskavel är:
Avelsarbetet på lantbrukets djur och växter har bedrivits under tusentals år. Genom att välja individer med önskade egenskaper har bland annat produktionen av kött, mjölk och ägg samt utbytet av de vanligaste sädesslagen starkt kunnat förbättras. Fiskavel har sannolikt förekommit ända sedan odling av fisk påbörjades i Kina och Indien för ungefär 4500 år sedan.
Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå har utvecklat rödingen Artic Superior som har sitt ursprung från Hornavan-röding. Verksamheten är i huvudsak förlagd till Vattenbrukscentrum Norr i Kälarne. Följande förbättringar har gjorts under avelsarbetet:
Tack vare ökade resurser har avelsprogrammet på röding kunnat utökas. Dessutom har ett nationellt avelsarbete på regnbåge inletts. Detta är viktigt för en fortsatt utveckling av svensk regnbågsodling.
I samband med avelsarbete kan det bli aktuellt att till exempel föra in mjölke från utlandet. Läs mer om kraven vid införsel av vattenbruksdjur såsom levande odlad fisk inklusive rom och mjölke, levande odlade kräftdjur och blötdjur på Jordbruksverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Syftet med reglerna kring införseln är att förebygga att smittsamma eller ärftliga djursjukdomar kommer in i landet.
Sidan senast uppdaterad: