Svenskt vattenbruk logotyp, länk till startsidan.
Svenskt vattenbruk logotype, länk till startsidan.

Tilapia

Tilapia

Tilapia är ett samlingsnamn för fiskar som ingår i flera olika familjer av ciklider (Oreochromis sp., Tilapia sp., Sarotherodon sp. och Alcolapia sp.), vilka alla härstammar från Afrika. Ciklider tillhör de abborrartade fiskarna och köttet hos tilapia är fast och vitt som hos abborren. Hos några av arterna är köttet röd- eller rosafärgat närmast skinnet vilket uppskattas av konsumenterna och har bidragit till en god prisbild. Om tilapia skulle släppas ut eller rymma (där det finns förutsättningar för dess överlevnad) kan den ofta konkurrera med och tränga undan inhemska arter. Eftersom den är en främmande art är den i Sverige endast tillåten att odla i slutna system.

Att odla tilapia

Tilapia-arter är efter karpfiskar den näst mest odlade fiskgruppen internationellt. Den odlas i många delar av världen, bland annat i Kina, Egypten och Thailand, och Niltilapian (Oreochromis niloticus) är den art som produceras i störst mängder. De flesta arter av tilapia är tåliga och snabbväxande, men är beroende av vattentemperaturer upp mot 28 grader för att trivas och växa. Många av tilapia-arterna är allätare och forskning tyder på att det kan vara möjligt att odla dem till konsumtionsstorlek genom att endast använda vegetabiliskt foder.

Småskalig odling och pilotförsök förekommer i Sverige i landbaserade recirkulerande system. Tilapia förekommer då och då på menyn hos svenska lunchrestauranger och har börjat synas i svenska livsmedelsbutiker. Det finns också en efterfrågan på produkten hos bland annat sushirestauranger. Trots det är tilapia fortfarande relativt okänd på den svenska marknaden.

Sidan senast uppdaterad: