Svenskt vattenbruk logotyp
Meny

Försttsblad Kräftodling manual

Kräftodlingens ABC

SLU AQUA

Flodkräftan anses som en delikatess och har höga ekonomiska värden vilket gör att kräftodling har många intressenter. Det ger ett stort behov av utsättningsmaterial för odling men också ett enormt behov av information vad gäller bevarande och restaurering av och för flodkräftan.

En uttalad vilja att utveckla ett ekologiskt hållbart vattenbruk med flodkräfta finns och en utredning angående vattenbrukets framtid konstaterade att odling av flodkräfta i Sverige behöver satsningar på framtagande av lämpligt material.
Projektet vänder sig till alla som är intresserade av att starta en flodkräftodling samt alla som har en flodkräftodling men behöver ytterligare kunskap. Projektet underlättar också för alla de som hanterar förfrågningar om hur man startar och driver en kräftodling. Projektet behandlar semi-intensiv odling av flodkräfta, förmedlar praktisk kunskap och praktiska erfarenheter.

Handledningen som producerades är baserad på de befintliga kunskapsmaterialen från tidigare, som bestod av två böcker från 1990 och 1992. Manualen finns nu i en uppdaterad, vetenskapligt grundad, men praktiskt inriktad handledning för hur man bäst odlar kräftor.


Projektet har producerat en självstudiekurs bestående av en instruktionsfilm Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. om kräftodling, en nyskriven manual om kräftodling i dammar Pdf, 2.4 MB, öppnas i nytt fönster. med kontaktuppgifter och finansieringstips Pdf, 2.5 MB, öppnas i nytt fönster. samt två kortfattade foldrar. En folder om flodkräftan Pdf, 1.1 MB, öppnas i nytt fönster., dess hot och möjligheter och en folder om sjukdomen kräftpest och hur man skyddar sig mot smittspridning. Pdf, 330.4 kB, öppnas i nytt fönster.

Sidan senast uppdaterad: